Szampan - co sprawia, że jest tak wyjątkowym alkoholem?

Szampan przez wiele osób kojarzony jest z luksusem. Oryginalny szampan pochodzi z Francji, a konkretnie z regionu nazywanego Szampanią. Charakteryzuje go bardzo duża ilość bąbelków oraz oryginalny smak, którego nie sposób podrobić. Wiele osób kojarzy szampana z miłością, dlatego jest nieodłącznym elementem wszelkich zaręczyn czy przyjęć weselnych. Ten trunek produkowany jest zgodnie ze ściśle określonymi zasadami, dzięki czemu zyskuje swój niepowtarzalny charakter.

Z jakich powodów szampan jest tak wyjątkowym alkoholem?

Szampan powstaje przy pomocy metody szampańskiej – jest ona tradycyjną metodą, wykorzystywaną od stuleci, dzięki czemu jakość tego alkoholu jest wciąż na tym samym, wysokim poziome. Co ciekawe, wszystkie etapy produkcji szampana i ich przestrzeganie jest strzeżone przez francuskie prawo. Winogrona na ten trunek zbierane są ręcznie, dzięki czemu wykonuje się go tylko z najlepszych owoców. Następnie następuje etap tłoczenia, a wyciśnięty sok poddaje się podwójnej fermentacji – ten etap sprawia, że szampan jest tak wyjątkowy.

Podczas pierwszej fermentacji każdy szczep trzymany jest osobno, a dopiero po jej zakończeniu różne szczepy i roczniki są ze sobą mieszane. Ten etap nazywany jest Assemblage i stanowi najciekawszy etap produkcji szampana. Po przelaniu szampana do butelek i dodania do nich mieszkanki drożdży i cukru następuje druga fermentacja. To właśnie wtedy powstają charakterystyczne szampańskie bąbelki.

Z powodu swojego ściśle określonego sposobu produkcji szampan jest najbardziej wyjątkowym alkoholem na świecie. Szampan jest towarem luksusowym, jego cena jest adekwatna do trudu włożonego w jego wykonanie. Lampka szampana jest idealnym dodatkiem do kolacji w restauracji, zwłaszcza, jeżeli towarzyszy temu przepiękny widok na stare miasto. Bąbelki znajdujące się w tym trunku są najbardziej charakterystycznym elementem, odróżniającym go od klasycznych win musujących. Co ciekawe, szampan pasuje do praktycznie każdego dania, dlatego możemy raczyć się nim zarówno do obiadu, kolacji, jak i do deseru.