Jakie zioła najlepiej komponują się z alkoholem?

Zioła w kuchni większość osób kojarzy z doprawianiem różnego rodzaju potraw. Jako że obecnie koktajle są znacznie ciekawsze i bardziej skomplikowane, do ich stworzenia wykorzystuje się niecodzienne kompozycje i składniki. Coraz częściej to właśnie aromatyczne zioła znajdują zastosowanie podczas tworzenia oryginalnych koktajli i drinków. Dzięki temu nawet klasyczne połączenia zyskują nowej głębi i nieznanego do tej pory smaku. Obecnie jest kilka gatunków ziół, które najczęściej wykorzystuje się do tworzenia niecodziennych drinków.

Które zioła można znaleźć w drinkach i koktajlach?

Pierwszym ziołem, od lat wykorzystywanym w kuchni oraz do tworzenia drinków jest mięta. Stanowi bazę do klasycznego drinka – Mojito. Ta roślina idealnie podkreśla smak białego rumu, cydru, ginu, a także wermutu. Świetnie komponuje się z takimi dodatkami jak sok z limonki, cytryny, czy innych cytrusów, syropem cukrowym czy kolorowymi likierami. Najbardziej popularną odmianą jest mięta pieprzowa, jednak niektórzy barmani korzystają także z mięty czekoladowej, która najlepiej podkreśla smak ciemnych alkoholi jak rum, brandy czy whisky.

Kolejnymi ziołami, które świetnie sprawdzają się w połączeniu z alkoholem są: tymianek, szałwia, lubczyk, bazylia, lawenda, trawa cytrynowa oraz rozmaryn. Nie dość, że urozmaicają smak koktajlu, to jeszcze stanowią świetny element dekoracyjny. Bazylia, dotychczas kojarzona z włoską kuchnią i jej daniami, obecnie jest uznanym elementem wielu ciekawych koktajli. Połączenie jej z wódką, ginem, białym rumem czy martini pozwala na uzyskanie niezwykle aromatycznego i orzeźwiającego drinka. Uzupełnienie go za pomocą owoców jagodowych, mango czy soku z cytryny pozwoli jeszcze bardziej podkręcić smak.

Kolejnym ziołem, wykorzystywanym do tworzenia autorskich drinków w najlepszych koktajl barach jest tymianek. Charakteryzuje się lekko pikantnym zapachem, idealnie pasuje do drinka składającego się z rumu, owoców i wody gazowanej. Gałązki tymianku bardzo często wykorzystywane są również jako ozdoba. Rozmaryn jest ziołem, które najczęściej wykorzystywane jest w parze z gorzkimi dodatkami jak grejpfrut, tonik czy gin. Sprawdzi się także jako element składowy koktajli na bazie wódki. Nadaje lekko gorzkiego, korzennego posmaku.