Jakich włoskich potraw trzeba koniecznie spróbować przynajmniej raz w życiu?

Kuchnia włoska należy do jednej z najpopularniejszych na całym świecie. Pizzę, makarony, lasagne, risotto, podobnie jak wiele innych dań możemy zjeść w każdym zakątku świata. Ponadto kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana i każdy region słonecznej Italii oferuje inne tradycyjne przysmaki. Wszędzie jednak panują te same zasady: potrawy przyrządza się łatwo, szybko, receptury nie są wyrafinowane, a najbardziej liczy się jakość poszczególnych składników. Oto kilka sztandarowych włoskich potraw, których każdy powinien spróbować, zanim odejdzie z tego świata. 

Pizza

Potrawą, która najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską, jest bez wątpienia pizza. Drożdżowy placek z sosem pomidorowym, serem i ziołami to danie znane we Włoszech od czasów średniowiecza. Swoją popularność zawdzięcza Neapolowi, gdzie od XVIII wieku powstawały pierwsze pizzerie, które podbiły serca zarówno mieszczan, jak i rodziny królewskiej. Wyróżnia się wiele rodzajów pizzy, a największe klasyki to pizza margherita, marinara, napoletana, capricciosa czy quatro formaggi.

Makarony

Nieodłącznym elementem kuchni włoskiej są makarony. Mówi się, że każdy Włoch spożywa przeciętnie 30 kg pasty w ciągu roku! Ponadto istnieje kilkaset odmian makaronów, które mogą być podawane na nieskończenie wiele sposobów. Najpopularniejsze rodzaje to oczywiście spaghetti, cannelloni, farfalle, fettuccine, fusilli, lasagne, pappardelle, penne, ravioli czy tagliatelle. W zależności od danego typu makarony przybierają różne kształty oraz serwowane są rozmaitymi sosami lub nadzieniami na bazie warzyw, mięsa, owoców morza czy sera. Popularne dania z makaronów to np. lasagne bolognese, spaghetti carbonara czy penne al pomodoro. 

Desery

Kuchnia włoska to nie tylko wytrawne potrawy, ale również rozpływające się w ustach desery. Zdecydowanym królem słodkości z Italii jest tiramisu. Ten lekki jak chmurka deser z biszkoptów nasączonych kawą espresso i winem marsala oraz kremu z serka mascarpone, żółtek jaj i cukru to niemalże nieodłączny element tradycyjnego włoskiego drugiego śniadania, zwłaszcza w upalne dni. Oprócz tiramisu popularnymi słodkościami są także panna cotta, cannolo oraz gelato, czyli tradycyjne włoskie lody.