Czym pizza rzymska różni się od neapolitańskiej?

Każdy region Włoch (i nie tylko!) ma swoją pizzę. Wiele z nich często wymyka się standardowemu wyobrażeniu włoskiej pizzy. Swoim kształtem grubością czy nietypowymi dodatkami. W Polsce to pizza rzymska albo neapolitańska jest najszczściej uważana za klasyczną pizze włoską na cienkim cieście. Dlatego w tym krótkim artykule postaramy się wam przestawić 7 kluczowych różnic między tymi rodzajami pizzy, tak abyście zawsze byli w pełni świadomi co zamawiacie.

  1. Skład ciasta

Ciasta obu gatunków pizzy składają się z różnych rodzajów mąki. Neapolitańska zrobiona jest z mąki o sile od W290 do W390, a rzymska z mąki o sile W180. Do obu dodaje się wodę, sól i drożdże, ale do pizzy neapolitańskiej nie dodaje się oliwy, w przeciwieństwie do rzymskiej.

  1. Grubość ciasta

Pizza rzymska jest zdecydowanie grubsza od neapolitańskiej. Ciasto neapolitańskiej ma maksymalnie 4 mm po środku i 1-2 cm brzegi, podczas gdy pizza rzymska jest o kilka mm grubsza, i może mieć bardzo wysoki brzeg.

  1. Kruchość ciasta

Ciasto pizzy neapolitańskiej jest zdecydowanie bardziej kruche od rzymskiej. Pozwala to pizzy rzymskiej mieć na sobie więcej składników.

  1. Kształt

Obie pizze są okrągłe, jednak pizza neapolitańska zazwyczaj ma mniej regularny kształt.

  1. Temperatura pieczenia

Pizza rzymska powinna być wypiekana w ok 350°C, a neapolitańska w aż 450°C.

  1. Składniki toppingu

Pizza neapolitańska jest bardzo restrykcyjna w doborze dodatków. Jej dwa rodzaje (marinara i margarita) pozwalają tylko na użycie oliwy, czosnku, mozarelli, oregano, bazylii i pomidorów. Z kolei w pizzy rzymskiej znajdziemy o wiele więcej składników charakterystycznych dla kuchni włoskiej takich jak rukola, pieczarki, szynka, salami czy cebula.

  1. Uregulowanie prawne

Jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało, pizza neapolitańska jest produktem dobrze uregulowanym i zdefiniowanym. W 2009 r. została zastrzeżona przez Komisję europejską, jako certyfikowany wyrób tradycyjny (w Polsce w analogiczny sposób certyfikowane są oscypki). Prawo dokładnie określa jej składniki i sposób przygotowania. Pizza rzymska nie posiada żadnych tego typu certyfikacji.