3 rzeczy, które sprawiają, że Polacy kochają włoską kuchnię

Spora grupa Polaków zapytana o ulubione danie oprócz polskich dań wymienia potrawy kuchni włoskiej. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i dorosłych. Pizza czy makarony są stałymi elementami kuchni włoskiej, które bardzo często spożywają Polacy.  Nic dziwnego, że w Polsce pojawia się coraz więcej sklepów z włoską żywością czy włoskich restauracji. Popularyzacja włoskiej kuchni spowodowana była kulturą amerykańską i hollywoodzkimi filmami, w których bardzo często można było spotkać sceny z zamawianiem pizzy czy przyrządzaniem makaronu. Chociaż początkowo włoskie makarony i pizza były jedynie inspiracją i potrawy przyrządzane w Polsce różniły się od nich znacząco, to obecnie niczym nie odbiegają od oryginału, który można zjeść w Neapolu czy Rzymie.

 

Co sprawia, że kuchnia włoska jest tak popularna w Polsce?

Pierwszą cechą, którą Polacy bardzo doceniają we włoskiej kuchni, jest prostota przygotowania. Bardzo często potrawa składa się tylko z kilku składników, dzięki czemu jest bardzo szybka w przygotowaniu. Znane, klasyczne smaki wpisują się w gust większości osób. Ze względu na ekspresowe przygotowywanie, kuchnia włoska jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych i zapracowanych osób, które chcą jeść domowe posiłki. Dzięki temu, że przepisy są proste i nie wymagają doświadczenia kulinarnego, nawet osoba dopiero rozpoczynająca swoją przygodę z gotowaniem, jest w stanie ugotować sobie danie kuchni włoskiej.

Kolejnym powodem, dla którego Polacy kochają włoską kuchnię, są produkty, z których przygotowywane są posiłki kuchni włoskiej. Włosi przykładają ogromną uwagę do jakości produktów, większość posiłków przygotowywanych jest na bazie lokalnie dostępnych warzyw, ryb czy innych produktów, co ma ogromny wpływ na smak i aromat całego dania. To, że Polacy uwielbiają kuchnię włoską, spowodowane jest także tym, że jest ona po prostu bardzo smaczna. Dobrze doprawione dania i duża różnorodność sprawiają, że większość osób znajdzie w menu coś dla siebie. Brak ogromnych kontrastów smakowych i idealnie zbalansowane połączenia sprawiają, że większość Polaków na co dzień gustuje właśnie w kuchni włoskiej.